Localizare

Tîrgu Mureș - Centru de excelență în medicină și sănătate umană

Centru medical de prestigiu pentru pionierat și excelență;

Tradiție în cercetare medicală și farmaceutică;

Organizarea și participarea la congrese și conferințe naționale și internaționale de medicină și farmacie;

Medicii locali și profesori - cercetători implicați în proiecte cu echipe internaționale mixte;

Numeroase investiții realizate de companii farmaceutice private;

Numeroase premiere medicale.

Un exemplu menit să susțină afirmația de mai sus este premiera realizată la începutul anului 2015 care a constat în realizarea primului implant de reglare a diabetului cardiac al inimii, prin includerea unei turbine în interiorul ventricului stâng și care asigură un debit de sânge de 10 litri pe minut, oferind astfel un repaos pentru mușchiul inimii. Alte premiere ce merită menționate sunt cele referitoare la embolizarea vaselor prostatice cu catetere și microcatetere prin care se introduc microparticule cu scopul închiderii vaselor de sânge care asigură nutriția prostate.

UPU SMURD Mureș, unitate înființată în anul 1990, a reușit performanța de a se transforma dintr-o structură empirică, bazată eminamente pe acțiuni de voluntariat, într-un angrenaj complex, cu acoperire națională și peste 4000 de angajați. Dacă la început dotările din cadrul UPU au fost realizate prin donații, achiziționându-se de la aparatură, consumabile și mașini de intervenție și chiar clădirea în care își desfășoară activitatea, ulterior această instituție a putut fi finanțată de la buget. În prezent UPU SMURD Mureș este deservită de un număr de peste 20 de mașini de intervenție și de un elicopter. Personalul medical a fost și el trecut prin numeroase stagii de pregătire și perfecționare, astfel încât în acest moment oamenii UPU SMURD sunt evaluați ca fiind extrem de valoroși ca și pregătire medicală pentru medicina de urgență. La Tîrgu Mureș s-a lansat prima dată serviciul medical de urgență 112. În scurt timp acesta a fost un proiect extins la nivel național și acum are șansele de a depăși granițele țării, fiind un proiect de succes care ar urma să fie replicat și în țări vecine României. UPU SMURD Mureș este un centru pilot pentru prima unitate de Telemedicină din România. Proiectul de Implementare a Sistemului de Telemedicină – centrul de coordonare la UPU SMURD Mureș la care sunt conectate UPU și Centre de Primiri Urgențe din 41 de spitale situate în Regiunea Administrativă 7, Centru la care se adaugă jud. Bistrița Năsăud și sunt în curs de implementare conexiunile cu UPU Spital Clinic Județean de Urgență din Oradea și UPU Spital Clinic Municipal de Urgență Moinesti, jud Bacău.

Utilizarea unui stent pentru tratarea anevrismului cerebral a reprezentat o nouă premieră pentru medicina românească, realizată de asemenea în Tîrgu Mureș.